Популярен канал твърди, че България произвежда и изпраща в САЩ 155-милиметрови

...
Популярен канал твърди, че България произвежда и изпраща в САЩ 155-милиметрови
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Можем да дадем и танкове на Украйна

Популярен канал твърди, че България създава и изпраща в Съединени американски щати 155-милиметрови снаряди по стандарта на НАТО, като в последна сметка те стигат до Украйна.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11238
" Аз също знам, че най-малко две български компании са почнали производството на 155-мм снаряди, които са главният диаметър в НАТО, само че в какъв ритъм и количества, не мога да кажа ", каза първият ръководител на България в Главната квартира на НАТО - ген. Съби Събев в " Денят ON AIR ".

Според него е явно, че страната ни ще стартира да създава по-сериозно този диаметър, имайки предвид, че следва прекосяване на нашата артилерия на българската войска в този главен диаметър. " Нуждите на войната го изискват. Европейски Съюз явно е взел решение и има фонд, който да насърчи страните да разширят производството на подобен вид снаряди ", разяснява ген. Събев.

По негови думи най-вероятно става въпрос за частни компании, които създават този тип диаметър.  " Очевидно това са частни компании, не са свързани с държавното управление, може би това е повода, че няма публична информация. Държавата би трябвало да предприеме съществени ограничения за отбрана на тези предприятия от нашата национална отбранителна промишленост, без значение дали са частни или държавни ", счита генералът.

" Ново произвеждане ще бъде единствено от изгода за страната и ще носи облаги, тъй като такава продукция ще се изнася и на съюзни страни от НАТО ", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Относно това, че Народното събрание реши да даде на Украйна стара бронирана транспортна техника с въоръжението към нея и аварийни елементи от Министерство на вътрешните работи, ген. Събев разяснява, че те не са употребявани.

" Налага се да се направи един главен механически обзор, да се ревизира редовността на всички системи, на моторите, ходовите елементи, тъй че може би ще има интервал, в който те ще се ревизират. Ще се види какво е положението, в случай че има неизправности да се отстранят ", добави той.

Според него е станало добре, че Народното събрание е взело това решение.  " Това е солидна помощ от наша страна за Украйна с бронирата транспортна техника, от която имат огромна потребност, изключително при мобилните интервенции, които се чака де разпрострат на територията на Украйна в идващите два-три месеца ", сподели ген. Събев.

По негови думи страната ни има какво още да даде на Украйна. " България има стабилен танков парк, който се поддържа в запас. Очевидно ще има обзор на революционните проекти, ще се наложи страните да модернизират във военно време. От тази гледна точка  може да се каже, че имаме остатък от такива бойни средства като танкове. Имаме сериозен запас от реактивни системи за залпов огън, от самоходни артилерийски установки. България не е проблем да даде танкове за един танков батальон на Украйна, имаме какво да дадем, това към този момент е въпрос на политическа воля и решение ", счита той.

Според ген. Съби Събев би трябвало да има бистрота и няма какво да се крие от обществото като информация.

" Ние при всички случаи би трябвало да подменяме нашите средства за противовъздушна защита, с цел да бъдат по стандартите на НАТО или да има система за опознаване ", безапелационен е той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР